Lite om mina foton, redigeringar och kamerautrustning, del 3

Jag älskar att fotografera. En oredigerad bild är inte färdig! Det handlar inte om att retuschera bort rynkor och få människor att se smalare och vackrare ut. Inte heller att blurra bort saker som man inte ville ha med på bilden från början. 
För mig sker skapandet då jag fotograferar, men det är bara halva jobbet. 
Jag har ju valt att fotografera i RAW-format och en sådan bild innehåller all rådata. Jag vill helst inte visa upp mina bilder direkt i kameran då de är grådaskiga, kontrastlösa. De kräver att man redigerar i efterhand.
 
I vissa lägen behöver man också tona ner rynkor då kameran är knivskarp och fångar saker som vi inte hinner uppfatta när vi ser en människa. Det är ibland som att sätta ett förstoringsglas på någon. Minsta skavank syns.
Eller som svarta kläder och hår. Något man kanske inte tänker på när man träffar en människa, men då jag exempelvis plåtar bröllop är jag väldigt noga med att borsta bort allt småhår för att slippa massa efterarbete i photoshop. 
 
Lite beroende på hur bilden ska publiceras så anpassas också redigering och uppskärpning. 
 
Jag tänker inte gå in på detaljer här utan tycker att ni ska klicka runt i moderskeppet om ni vill veta mer. 
 
Rent generellt så försöker jag göra så lite som möjligt då jag redigerar. Det kan visserligen innebära massor av lager, men små små saker på varje lager. 
 
Jag redigerar också bilderna lite olika beroende på vad jag fotograferar. Exempelvis bröllopsbilder vill jag ska hålla i flera år. Man ska inte se tillbaka på bilderna och tycka att de känns omoderna. Varken i sättet de är tagna (gillar exempelvis inte "titta fram bakom ett träd bilder") eller allt för trendiga redigeringar. Jag redigerar så "rent" som möjligt. Kontraster, rena färger, rent svartvitt med snygg svärta i bilden. Inget blask.
Om jag gör något annat så är det mer för att leka lite och då brukar jag skicka med dessa bilder som kopior. 
Jag vet ju själv vad jag tycker om mina bröllopsbilder. (Helt otroligt nöjd! De är väldigt klassiska, men verkligen inte tråkiga. Något man älskar oavsett mode.)
 
Jag fick en fråga på hur jag hade redigerat bilden nedan. 
Bild nummer 1 är original. Helt oredigerad. RAW format. 
(Här var jag gäst på min mans brors bröllop. Min dotter var brudtärna. Fokus låg på helt annat än fotograferingen, men jag lyckades plåta några få bilder den dagen. Bland annat denna då Josefine tog en paus under den långa vigseln.)
Bild nummer 2 och färdig i Camera Raw.
Det jag ville åt här var skarpare kontraster. Lätt vinjettering. Lite mindre färg. Det är det enda jag har gjort i Camera Raw. (Det blå ni ser är en varning som är påslagen. Det som är markerat blir svart, vilket jag också ville på denna bild.)
Bild nummer 3 och färdiga resultatet är här. Efter några kurvor i Photoshop. Ingen som helst efterskärpa.
Jag valde att inte tona ner den gula färgen då det var en gammal kyrka. Normalt kan jag tycka att det är för träigt och gult, men just här passade det i kontrast till Josefine i hennes vita klänning och alla ben...
 
Är det någon speciell bild du undrar över?
Bildbehandling & Fototips | | 13 kommentarer |
Upp